Гібридні сонячні станції: автономність та вигоди «зеленого» тарифу

Використання альтернативного відновлювального джерела електроенергії – випромінювання сонця – нині є дуже поширеним. Останнім часом все більшої популярності набувають гібридні СЕС. Вони забезпечують приватний будинок чи підприємство електроенергію, а з часом окупляться та навіть дозволяють отримувати додатковий дохід. Це стало можливим завдяки підписанню Закону про «зелений тариф».

Принцип роботи обладнання

Гібридна геліоелектростанція складається із сонячних колекторів, гібридного інвертора, акумуляторів для сонячних батарей та додаткового обладнання (систем захисту та керування). Колектори генерують енергію в ясну погоду та направляють її на інвертор, де і відбувається перетворення постійного струму на змінний та його розподіл:

  • Значна частина електрики направляється на потреби будинку чи підприємства;
  • Залишок акумулюється в батареях для подальшого використання в темний час доби чи похмуру погоду;
  • Після повного зарядження акумуляторів надлишок направляється в загальну електромережу.

Використання накопичувачів дає можливість максимально перекривати потреби користувачів. Вироблення енергії відбувається вдень, коли більшість людей на роботі, натомість найбільша кількість електроенергії в будинку витрачається зранку та ввечері, коли сонце менш активне. Таким чином акумулювання в батареях дозволяє користуватись електрикою саме тоді, коли вона необхідна. А надлишок забезпечує окупність геліосистеми (від 5 до 10 років).

Взимку, коли сонячний день короткий, більшість виробленої енергії витрачається на потреби будинку, а за її недостатньої кількості використовується мережева. В інші пори року – надмір приносить прибуток.

Плюси та мінуси гібридних сонячних станцій

Гібридна СЕС поєднує переваги автономної та мережевої систем:

  • Незалежність від централізованого електропостачання поєднується з можливістю роботи від загальної мережі, коли сонячної енергії недостатньо;
  • Отримання доходу за «зеленим» тарифом, коли надмірна кількість виробленої енергії реалізується державному чи приватному постачальнику електрики;
  • Можливість накопичення та використання електроенергії тоді, коли вона найбільш необхідна, незалежно від часу доби та пори року, на відміну від мережевої сонячної станції, де надлишок не акумулюється;
  • Зручна та гнучка система керування пріоритетами джерел живлення. Можливі три режими роботи: автономний, змішаний, резервний;
  • Довговічність експлуатації: за своєчасного технічного обслуговування гібридна сонячна панель і система в цілому працює без значних втрат потужності понад 20 років, а за заміни комплектуючих і довше.

Для домашнього та комерційного користування гібридні електростанції є найбільш функціональними, однак і вони мають свої недоліки:

  • Вартість обладнання і монтажу вища, ніж в інших геліосистем;
  • Період окупності гібридних сонячних електростанцій довший, порівняно з мережевими;
  • Кількість електроприладів, які можна увімкнути одночасно обмежується можливостями інвертора;
  • Додаткові витрати на технічне обслуговування.

Проте початкові витрати на придбання та встановлення системи з часом починають приносити дохід, а правильний розрахунок площі сонячних батарей та потужності інвертора забезпечує достатню кількість струму для роботи всієї необхідної побутової техніки.

Сонячн система гібридного типу – економічно вигідна можливість забезпечення будинку чи підприємства електроенергією та джерело пасивного доходу.

Комментарии запрещены.